Varför är kosten så viktig för dig med tarmsjukdom?
Genom att se till att kroppen får i sig den näring den behöver kan man mildra symtomen och genom att vara påläst blir det enklare att anpassa sig efter sjukdomens olika perioder.
Du behöver inte utesluta livsmedel, för det mesta handlar det om konsistensen – och den kan man ju förändra. Tyvärr finns det inte någon universallösning som fungerar för alla, utan det gäller att testa sig fram till vad som fungerar för just dig.
1
Hur ska du tänka kring dina matvanor?
Uteslut inte mat i onödan
Det kan vara enkelt att tänka att man ska utesluta olika livsmedel, men då kan du gå miste om viktiga näringsämnen och goda smaker helt i onödan. I stället kan du ändra konsistensen på livsmedel och testa dig fram vad som fungerar för dig. Vad man mår bra av eller får ökade symtom av varierar från person till person.
Ät i lugn och ro
För att förbereda kroppen på att det kommer mat och lugna ner nervsystemet är det bra att ta några djupa andetag innan måltiden. Genom att tugga maten ordentligt påbörjar du mat-spjälkningen redan i munnen och underlättar för mag- och tarmkanalen. Du får en finare fördelning av maten, möjlighet för matspjälkningsenzym i saliven att göra nytta och undviker att svälja luft.
Små måltider, ofta
Ät gärna lite mindre måltider, men ät ofta. Små måltider ger lägre belastning på mag- och tarmkanalen. En bra fördelning kan vara att äta frukost, lunch, middag och två till tre mellanmål om dagen.
2
Hur ska du tänka under skovperioden?
Vid milda till medelsvåra skov kan symtom lindras med skonkost
Skonkost är en kost som är mer lättsmält för magen med mindre andel fiber, laktos och svårsmälta och gasbildande livsmedel. Många gånger är det inte livsmedlet i sig som ger symtom utan dess struktur. Genom ett så enkelt knep som att skala, koka eller mixa kan du ofta äta fler livsmedel. Alla är olika, så testa dig fram för att se vad som fungerar bäst för dig.
Vid mycket svåra skov sker behandling på sjukhus
På ett sjukhus kan du få dina vätske- och näringsbehov tillgodosedda via näringsdrycker, sondmat (entereal nutrition) eller direkt via blodet (parenteral nutrition).
Att dricka blir ännu viktigare
Vid skov kan du ha ökade vätskeförluster och då är det viktigt att du fyller på med mer vätska. Precis som med maten gäller regeln att dricka mindre mängder och ofta. Har du förlorat mycket vätska kan du behöva vätskeersättning.
Gör din egen vätskeersättning
Koka upp 1 liter vatten med 2 msk socker och 0,5 tsk salt.
Smaksätt med te eller 2 tsk fruktjuice/saft efter smakpreferens.
3
Hur ska du tänka efter skovperioden?
Ät normal kost
Under dina skovfria perioder kan du följa kostråd för friska personer. Det är viktigt att du nu får i dig näring så att kroppen får goda förutsättningar att återhämta sig och för att du ska må bra. Om du utesluter flera livsmedel under återkommande skov blir det ännu viktigare att du äter näringsrikt under dina skovfria perioder för att täcka ditt näringsbehov.
Vad ska du välja?
Välj gärna
Fullkorn, grönsaker i olika färger, magra mejeriprodukter, protein från fågel, fisk och baljväxter, och fett från raps- och olivolja, nötter och frön.
Välj sällan
Sötsaker, rött kött, chark och processade livsmedel med mycket fett och socker.
Finns förträngningar i tarmen till följd av ärrvävnad, ska du vara försiktig med svårsmälta livsmedel.
Få i dig mer probiotika
Efter ett skov kan tarmfloran vara ur balans och då kan tillskott av probiotika ha en gynnsam effekt. Probiotika finns naturligt i mindre mängder i surkål (som ej är pastöriserad), yoghurt och fil. Och kan även köpas på apotek. Om du tar probiotika-tabletter – ta det i 4–6 veckor och utvärdera därefter symtomen. Testa och se hur det fungerar för dig.
4
Livsmedel vid skonkost
Begränsa mängden av
Välj i stället
Välj i stället
Fullkornsprodukter
Mixa havregryn.
Välj knäckebröd (max 8g fiber/100g).
Välj vit pasta, ris och gärna potatis.
Hela nötter
Mixa till nötsmul eller välj slätt nötsmör.
Frukt och bär med skal/hinna
Skala vindruvor och äpplen.
Ta bort hinnor på citrusfrukt och välj med fördel banan, melon, mango och jordgubbar.
Skal på tomat och gurka
Skala.
Välj med fördel finkrossade eller passerade tomater.
Kål
Välj hellre kokta rotfrukter som morot, palsternacka, betor, majrova och kålrot.
Koka och ät broccoli och blomkål utan stjälk, alternativt mixa till ett mos.
Sparris
Mixa till en slät sparrissoppa.
Majs
Mixa till en röra eller soppa.
Svamp
Torka och smula och ha i soppa, sås eller stuvning.
Räkor, rökt fisk och ibland fet fisk
Räkor kan mixas.
Mager fisk (vit fisk) tolereras bra.
Helt kött, speciellt stekt eller segt
Välj med fördel färs av kött eller fågel, och ägg (kokt, som äggröra, omelett).
Starkt kryddad och rökt mat
Salt, peppar och paprikapulver fungerar oftast bra, även torkade och färska örter som mixas till en pesto/örtolja.
Röksmak kan åstadkommas med rökarom.
Ättiksinläggningar som inlagd eller picklad gurka, kålrot och zucchini kan vara ett gott tillbehör.
Laktosprodukter
Välj laktosfria varianter. Du kan med fördel även testa kokosdryck eller kokosmjölk.
Fet mat som friterat och pizza
Välj ugnsrostat.
Gör egen pizza på libabröd med mindre mängd ost.
Kaffe, alkohol, och apelsinjuice i större mängd
Välj med fördel te framför kaffe.
Välj bärdrycker, must och saft.
Bönor, ärtor och linser
Välj vegetariska alternativ som tofu, quorn, seitan och tempeh. Linser på tetra fungerar ofta okej.
Lök och vitlök
Vitlöksolja och lökolja finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker eller på nätet. Du kan även göra egen genom att steka lök/vitlök i olja och sedan sila bort lökbitarna för att sedan enbart använda oljan som nu fått löksmak.
Selleri och paprika
Välj i stället zucchini, gurka, spenat.
Torkad frukt
Välj färsk frukt utan skal eller bär som med fördel kan mixas i en smoothie.
Tuggummi
Välj sugtablett.
Kolsyrad dryck
Välj vanligt vatten, saft eller bärdrycker.
Vad fungerar för dig?
IBD påverkar alla olika, och hur du reagerar på olika livsmedel beror till stor del på var inflammationen sitter och om du har ett aktivt skov eller inte. Eftersom din sjukdom kan variera är det ofta klokt att periodisera vad du äter efter hur dina skov ser ut.
Testa dig fram
Tyvärr finns det ingen kost som kan minska risken för ett nytt skov. Utan det gäller att testa sig fram vad som fungerar för dig. Får du fortsatt symtom av vissa livsmedel kan du prova att koka, skala och/eller mixa dem.
Ta hjälp
Inflammation i mag- och tarmkanalen kan orsaka flera komplikationer, som minskad aptit, mindre matintag (ofta på grund av rädsla för diarré), uttorkning samt ett ökat behov av energi och protein, och brist på vissa näringsämnen. Det är viktigt att dessa brister utreds av läkare innan du tar tillskott. En dietist kan även ge dig individuella kostråd som passar dina behov.