
Krämig soppa på palsternacka med päron
Antal portioner
Ingredienser
- 500 g palsternacka
- 4 schalottenlökar
- 15 droppar lökolja* alternativ till schalottenlökar
- 1 msk rapsolja
- 1,4 dl vitt vin
- 3 msk grönsaksbuljong
- 2,5 dl laktosfri matlagningsgrädde
- 50 g valnötter
- 1 fast päron
- 1 tsk smör
- 1 dl laktosfri mjölk
- Salt och peppar
- Tillbehör: surdegsbröd och laktosfri cottage cheese
Gör så här
- 1. Skala och dela palsternackorna. Skala, hacka och fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt palsternacka, vin och fond och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka ca 15 min.
- 2. Hacka valnötter grovt och rosta i en torr panna. Skala, kärna ur och dela päron i mindre bitar. Stek päronbitarna i smöret.
- 3. Häll av lite vätska från soppan, och spara till senare. Mixa soppan slät och rör i grädden. Späd med den sparade vätskan till önskad konsistens.
- 4. Värm mjölken och skumma den med en mjölkskummare, mixer eller visp.
- 5. Servera soppan med päron, valnötter och skummad mjölk på toppen. Ät gärna med ett gott surdegsbröd med cottage cheese.
Anpassning
- Vid känslighet mot lök, välj lökolja* eller en lökfri buljong. Skala päronen för att göra det mer skonsamt. Valnötter serveras som valfri topping, och kan med fördel mixas tili ett nötsmul för den som behöver.*Lökolja ger god smak utan att innehålla de lökfibrer som kan ge upphov tili magproblem. Fibrerna i löken är inte fettlösliga och kommer därför inte med oljan.
Tips
- Du kan även lägga en klick cottage cheese i soppan för extra protein och mättnad.