Krämig soppa på palsternacka med päron

Krämig soppa på palsternacka med päron

Antal portioner  4
Ingredienser
  • 500 g palsternacka
  • 4 schalottenlökar 
  • 15 droppar lökolja* alternativ till schalottenlökar
  • 1 msk rapsolja
  • 1,4 dl vitt vin
  • 3 msk grönsaksbuljong
  • 2,5  dl laktosfri matlagningsgrädde 
  • 50 g valnötter 
  • 1 fast päron
  • 1 tsk smör
  • 1 dl laktosfri mjölk
  • Salt och peppar
  • Tillbehör: surdegsbröd och laktosfri cottage cheese
Gör så här
  • 1. Skala och dela palsternackorna. Skala, hacka och fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt palsternacka, vin och fond och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka ca 15 min.
  • 2. Hacka valnötter grovt och rosta i en torr panna. Skala, kärna ur och dela päron i mindre bitar. Stek päronbitarna i smöret. 
  • 3. Häll av lite vätska från soppan, och spara till senare. Mixa soppan slät och rör i grädden. Späd med den sparade vätskan till önskad konsistens. 
  • 4. Värm mjölken och skumma den med en mjölkskummare, mixer eller visp.
  • 5. Servera soppan med päron, valnötter och skummad mjölk på toppen. Ät gärna med ett gott surdegsbröd med cottage cheese. 

Anpassning

  • Vid känslighet mot lök, välj lökolja* eller en lökfri buljong. Skala päronen för att göra det mer skonsamt. Valnötter serveras som valfri topping, och kan med fördel mixas tili ett nötsmul för den som behöver.
    *Lökolja ger god smak utan att innehålla de lökfibrer som kan ge upphov tili magproblem. Fibrerna i löken är inte fettlösliga och kommer därför inte med oljan.

Tips

  • Du kan även lägga en klick cottage cheese i soppan för extra protein och mättnad. 
Skriv ut recept