
Torsk på ugnsbakad tomatbädd
God vardagsmat som även är fin som bjudmat. Allt i ett som lämnar minimalt med disk.
Antal portioner
Ingredienser
- 800 g potatis
- 500 g körsbärstomater
- 2 klyftor klyftor vitlök
- 20 droppar vitlöksolja alternativ till vitlöksklyftor
- 1-2 citroner eko
- 1 msk honung
- 3 msk olivolja
- 4 torskfiléer eller annan vit fisk
- 1 kruka basilika
- Salt och peppar
Gör så här
- 1. Sätt ugnen på 175 grader.
- 2. Skala och dela potatis i klyftor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och salta. Baka i ugn i ca 30 minuter.
- 3. Dela tomaterna på mitten och lägg i en ugnsform. Riv ner vitlök (alternativt vitlöksolja) och skalet från citronerna. Ringla över honung och olja, och strö över salt och peppar. Mixa slätt. Ställ in i ugnen i ca 20 min.
- 4. Lägg fiskfiléerna på tomatbädden, strö på lite salt på dem och ställ tillbaka formen i ugnen, ca 10 minuter.
- 5. Strö över finhackad basilika och servera med potatisen.
Anpassning
- Mixade tomater tolereras ofta bättre än hela då skalet på tomaterna är det som kan ge symtom. Brukar du kunna äta hela tomater kan du bara halvera dem rätt ner i ugnsformen och strunta i att mixa. Välj vitlöksolja om du behöver och ugnsbakad potatis kan bytas mot kokt.